Amikor megállapították nálam a Hashimoto betegséget, az orvosom azonnal átállított mentes, azaz glutén- és laktózmentes (gm, lm) étkezésre. Maga a Hashimoto úgy derült ki, hogy a harmadik gyermekem születésekor (2017-ben) elvégeztek rajtam egy pajzsmirigyvizsgálatot (vérből megnézték a TSH-értékemet), amely rossz volt, ezért megnézték a T3 és T4 értéket is, majd kértek egy ATPO eredményt is. Önmagában a magas (vagy túl alacsony) TSH érték még nem feltétlenül jelent ugyanis autoimmun betegséget, de az ATPO nem hazudik.

Rám lett tehát mondva (2018-ban), hogy „hashis” vagyok, nekem pedig el kellett fogadnom a tényt. Semmilyen ételallergiám, illetve ételérzékenységem nem volt és nincs (kivéve a brazildiót, na, arra állítólag allergiás vagyok, bármi is legyen az), de átálltam a mentes étkezésre, biztos, ami biztos. Természetesen az orvosok nem mindegyike ért ezzel a diétával egyet, sokan úgy tartják, elég csak a hormontabletta, nekem azonban csak ez vált be. Nagyjából.

A baj nem jár egyedül

Közben ugyanis kiderült (2019-ben), hogy IBS-ben (irrátibilis bélszindróma) és SIBO-ban (kontaminált vékonybél szindróma) is „szenvedek”, ezért egy idő után a tányéromon szinte semmilyen kaja nem volt. Mindentől felpuffadtam, görcsöltem, hosszú órákat feküdtem (értsd 10-12 órát is) a durván bekeményedett és hatalmassá vált hasam miatt, és tulajdonképpen tényleg szenvedtem. A dokik szerint pszichésen találtak meg ezek a bajok, és ha visszagondolok az akkori életemre, nem is csodálkozom…. No, de a lényeg, hogy csak az alábbi, ételeknek sem igazán nevezhető valamiket tolerálta akkoriban a szervezetem:

  • mentes párizsi (csomagolt)
  • mentes pufirizs/Abonett
  • kígyóuborka
  • paradicsom
  • margarin
  • kávé minimális lm tejjel
  • vörösbor/pálinka (mekkora mázli!)

Így étkeztem kb. fél évig (alkohol csak ünnepekkor), és ez persze minden volt, csak kielégítő nem. Időnként bepróbálkoztam más étellel is, de utána mindig az ágyon kötöttem ki hosszú-hosszú órákra. Ekkor ismerkedtem meg Balog Adrienn dietetikussal.

Adriennel

Az alacsony FODMAP diéta dicsérete

Adrienn hívta fel a figyelmemet a FODMAP diétára (magatoktól ne csináljátok, elengedhetetlen hozzá szakértő segítsége!), azon belül pedig az alacsony FODMAP tartalmú ételekre. Onnan kezdtünk hát el nekem ételeket válogatni az alapján, ami a mentességbe is belefért. Nehezítés volt azonban, hogy a puffadások miatt ebből a listából is ki kellett húznunk még egy csomó puffasztó ételt (káposzta, brokkoli, babfélék – kivéve zöldbab, stb.), illetve a SIBO és IBS sem feltétlenül egymással kompatibilis szindrómák, így tehát nem nyílt ki rögtön a gasztrovilág előttem, de a menüm mindenképp változatosabb lett. Sokkal változatosabb.

Idestova 5 éve kísérletezem a saját étkezésemmel, és időről időre megpróbálok valami „tiltott” ételt bevinni a szervezetembe, hátha ehetem már. Ennek köszönhetően minden évben van 1-2 új dolog, amivel bővülhet az engedett ételek listája. (Például néhány kínai gyorséttermi kajával is. Ki érti ezt?)

Ami viszont nehézséget jelent, hogy bizonyos ételeket akkor sem tolerál a szervezetem, ha mentesek, nem puffasztanak és elméletileg az alacsony FODMAP diéta szerint is ehetnék. Ilyen például a krumpli. A sima, egyszerű, földből kikapart krumpli, amit eleve diétás kajaként tartanak számon… Csak batátát fogyaszthatok, de abból sem sokat. De ilyen a kukorica is, amellyel szintén óvatosan kell bánnom. Még a kukoricalisztből készült ételekkel is. (Azért egy isteni taco Chef Nachotól belefér.)

A mentes étellistám

Nagyon sajnálom, hogy le kellett mondanom a cékláról, a borsóról, a babról, a hagymáról, a barackról, a cseresznyéről, a körtéről, a görögdinnyéről, de azt elárulhatom, hogy a szezonjaik alatt egy-két (három-négy) szemet/darabot/szeletet azért meg szoktam enni belőlük, csak az „ízi kedvéír”, meg amúgy is a remény hal meg utoljára.

És akkor jöjjön végre az én saját listám; ezek azok az ételek, amelyeket eszem:

  1. Hús, hal, tojás minden mennyiségben, de csak olívaolajjal elkészítve.
  2. Zsiradékok, olajok közül a light margarin, lm vaj (kevés), olívaolaj (extra szűz.)
  3. Fűszerek közül bármit használhatok mértékkel.
  4. Dióféléket, magvakat ehetek, de igyekszem csak nagyon keveset fogyasztani, mert engem nagyon hízlalnak, illetve puffasztanak is, ezért csak akkor élek velük, ha tudom, hogy nem megyek sehová.
  5. Gyümölcsök közül a banánt, áfonyát, szőlőt, kiwit, citromot, lime levét, mandarint, sárgadinnyét, narancsot, epret és málnát ehetem, ez utóbbit azonban csak mértékkel, mert kiütéses leszek tőle. Csak, hogy ez se menjen simán.
  6. Édesítőkből bogyókat, folyékony édesítőszert és Steviát használok, a Xilit, az Eritrit kikészít.
  7. Tejfélék közül az lm tejből keveset fogyaszthatok (a kávéhoz), viszont lm natúr joghurtot és túrót, valamint lm sajtokat és kemény sajtokat (hál’Istennek) bátran.
  8. Zöldségek közül csak a répa, paprika, uborka, padlizsán, cukkini, paradicsom, olivabogyó, zöldbab, saláta és retek maradhatott a listámon, de időnként (értsd évente 2-3-szor) dafke eszem egy kis spenótot vagy pesztót is. Elvileg próbálhatnám a tököt is, de még nem mertem.)
  9. Gabonafélék közül jöhet a rizs, a quinoa, a köles, a gm zab, valamint a gm Abonett (nekem a kék, a quinoás a legjobb, az nem készít ki, a többi gm-ből csak kevesebbet bírok egyszerre) és a gm pufirizs. Ha mégis elém kerülne valamilyen mentes péksüti, torta, akkor nekem csak a Miklos’ lisztből készültek az igazán jók, a többi márka felfúj, igaz legalább nem fáj annyira a hasam tőlük, mint régen. Tésztát nagyon ritkán eszem, abból legutóbb egy csicseriborsólisztből készült viszont nagyon bevált. (Köszi, Ildi!)
  10. Az italok közül a szénsavas tabu, de a kávé, víz, bor, pálinka szerencsére okés. (Azért nyáron egy pohár sör befigyelt😊)

Jó sok lett a kezdetihez képest, igaz?

De igen, jól láttad, hagyma nincs a listában, ezért meg kellett szoknom, hogy a kajákat hagyma nélkül készítem el. Igazából minden csak az extra fűszerezésen múlik, és ha sikerül jól belőnöm az ízesítést, az ételeim nagyon finomak tudnak lenni (a 13 évesem nem panaszkodik).

Viszont mivel nem vagyok kajaközpontú (az elmúlt 5 év gondoskodott róla rendesen), nem izgat, hogy mit tudok enni. Csak az a lényeg, hogy legyen bennem valami éhenhalás ellen, viszonylag rendszeresen. A boltban is simán elmegyek a sorok között, és már csak azt látom meg, ami nekem való. Nem gond, ha valaki mellettem jókat eszik, nekem az is tökéletes, ha megszagolhatom az ételét. Tényleg. (Ha találkozunk, ne lepődj meg, ha elkérem az ételedet egy szippantásra.)

Azt azonban megfigyeltem, hogy ha a fenti nem tiltólistás ételekből többfélét, azaz hármat eszem egyszerre, pl. hús, köret és zöldség, akkor 1-2 órára akkor is felpuffadok, ha ezek külön-külön jó ételek. A jó hír viszont az, hogy már csak ilyen rövid időre. (Nem, semmilyen puffadáscsökkentő nem segít ilyenkor. A fura, hogy levegő nincs bennem.)

Extra adalék

Kipróbáltam a boltban kapható mindenmentes készételeket is, de eddig még nem találtam olyat, amelyben legalább hagyma ne lett volna, így sajnos nem tudom megkönnyíteni a dolgomat. Éttermekbe viszont időnként csak azért is elmegyek, és igyekszem jót enni, miután megtudakoltam, hogy hogyan készülnek a fogások. Biztosan nagyon szeretnek érte😊 (Egyébként de, mindig nagyon rendesek, mert bevallom, hogy nem divatból eszem mentesen, hanem nem akarok ott feküdni náluk az asztalon órák hosszat, ráadásul az nem tenne jót az imidzsüknek sem.)

+1 infó a fentiekhez: Nemcsak az irrátibilis bélszindróma, a kontaminált bélszindróma és a Hashimoto puffaszt, a stressz is. Nagyon! Én többek között ezért is fotózok és gyaloglok annyit. Ezek lenyugtatnak.

Újabb jó hír: simán lehet így élni! Egy hormontabletta naponta, izgis kihívások a konyhában és mehet is a mosoly.

Ünnepi mentes menüajánló

Reggeli:

Zabos túró joghurttal, fahéjjal mindenmentes kivitelben, golyókba formázva, kókuszreszelékbe forgatva

Tízórai:

Gyümölcssaláta az engedett gyümölcsökből hozzáadott extrák nélkül (vagyis csak a gyümölcs)

Ebéd:

Sárgarépa(vagy sütőtök)krémleves lm tejszínnel, szerecsendióval fűszerezve

Roston csirke paradicsom és cukkiniágyon (serpenyős), rizzsel, lm sajtszórással

Csúsztatott palacsintatorta/darázsfészek/aranygaluska mentes lisztből, mentes tejjel, mentes mindennel.

Vacsora:

Salátatál rukkolából, paradicsomból, sóval, borssal, olívaolajjal kikeverve, magszórással

és/vagy

Abonettes mártogatós joghurtos zöldfűszeres szósszal

Ha kérdésed van, nyugodtan keress meg a Facebook-oldalamon keresztül. A fotóimat az Instagramon is megmutatom. Ha tetszenek, örömmel veszem, ha “bekövetsz”.

Pin It on Pinterest