Írhatnék bevezetőnek egy olyan közhelyes szöveget, hogy „napjaink pestise a stressz”, vagy hogy „a ma emberének legnagyobb betegsége az a stressz, amelyet nem tud kezelni”, de nem teszem. Egyrészt azért, mert a stressz, mint tudjuk, nem csak negatív, másrészt mert davida vagyok, és utálom a sallangokat.

Stresszkezelés felsőfokon

Jelszó: humor mindenek felett.

Humor nélkül nincs élet és stresszkezelés sem. Ha éppen nem ordibálok, képes vagyok nevetni is azon a sok hülyeségen, amelyet elém sodor az élet. A minap is átvettem egy hivatalos levelet, benne egy idézést. Épp egy felüljárón voltam, amikor olvastam, a vonatsínek felett. Közel-távol senki, még felhők sem az égen. Automatikusan felnéztem és nevetve annyit kérdeztem: „Most szórakoztok? Mit tartogattok még mára?” És láttam magam előtt a huncut angyalkákat, akikről már meséltem korábban. Viszont pusztán ettől a képtől jobb kedvem lett: elképzeltem, ahogy az angyalkák kacarásznak odafent, és így én sem tehettem másként. Velük kacarásztam. Újabb feladat jött, meg kell oldani. Meg is fogom.

A davida-körben azonban a humoron kívül elhangzottak még más javaslatok is a stresszkezelésre (ezek épp Mkm Szél Felíciától), amelyeket én is gyakran űzök. Na jó, a rollert nem:

„Ha nincs menekvés, és tartós a stressz, mindig segít egy kis vad rollerezés, vagy Tina Turner Proud Mary című számának letáncolása a Wembley-koncert koreográfiája alapján. Mindig hatásos egy kis takarítás izomból vagy a kutyaszarszedés a kertben, de olykor bizony mindenki fejének leüvöltése is beválik – tudván, hogy abban a helyzetben egyszerűen nincs más mód kiereszteni a gőzt, és károsabb lenne elnyomni a feszültséget.”

A menekülés is stresszkezelés?

De hogy komolyra fordítsam a szót: a stressz nem játék. Napi szinten tapasztalom magamon. Ahogyan azt is, hogy szinte kivétel nélkül mindenki szenved a stressztől, csak valakinek már megvannak a módszerei ellene, valakinek pedig semmilyen.

Illetve de, a menekülés. Mindentől. Ha kell, a munkahely elhagyása, a válás, az új városba költözés stb., csak ne kelljen kezelni a helyzetet. „(…) ha stresszes-feszült vagyok, hibázom. Ha hibát követek el, még feszültebb leszek, és általában megfutamodom. Amit nem tudok kezelni, azt vagy megszüntetem az életemben, vagy figyelmen kívül hagyom, de előtte utálom magam és a világot is, és iszonyúan rosszul vagyok. Így váltam, így váltottam munkahelyet, mert nem láttam más kiutat (…)” (Kálmán Judit) Nos, igen, a stresszt kezelni nagyon nehéz, de – ahogy mondani szoktam – nem lehetetlen.

Stressz ellen stresszfű

Kép forrása: http://susuasarkany.eu/

Kismillió ötlet, gondolat, tapasztalat látott napvilágot a davida-körben, amelyet most meg is osztok veled. Ezek nemcsak elvont hókuszpókuszok a stressz kezelésére, hanem kézzelfogható dolgok is:


Szerezz be nyugtató füveket, vagyis minden olyan szert, amely legális… Nem, nem akarom erőltetni a marihuánát, találtam sokkal jobbat helyette: a nyugtató teákat. A multinál napi szinten szükségem volt rá, ma már csak akkor, ha érzem, hogy közeledik a pánik. Sokféle kapható a boltokban, és hamar meg lehet szokni az ízét. De ha nagyon-nagyon nem bírod a macskagyökeret, olyan teát keress, amelyben más gyógynövény van. Böngészgesd a teaprogram.hu-t, vagy látogasd meg a gardonyilevendula.hu oldalt.

Pihenj! „A pihenés olyan, mint a vízivás. Muszáj tudatosan figyelni rá, mert fénytelen lesz az ember…” (Julianna Magasházi). Mit is lehetne ehhez hozzátenni? Valóban mindennek az alapja az alvás, a pihenés. Ez utóbbi akár aktívan is, de mindenképpen kellene ügyelnünk arra, hogy megaludjuk az életkorunkban „kötelező” penzumot. Az anyagyere.hu-n olvastam egyszer erről. Ott részletesen le van írva, hogy hány évesen mennyit is kellene aludnunk. Viszont ha nehézségeink vannak az alvással, a füveken kívül a meggylé is segíthet. (Vagy egy egész tál meggy.) Ez a gyümölcs ugyanis melatonint termel, amely alvássegítő hatással bír.

Lélegezz! Ennek fontosságát már többször hangsúlyoztam. Igenis hajlamosak vagyunk nem rendesen, nem mélyen lélegezni. Ha pedig még mindehhez stresszesek is vagyunk, csak kapkodjuk a levegőt, mintha fuldokolnánk. „Alapvetően tudni vélem, mivel csinálom magamnak az összes konfliktushelyzetet, azaz stresszt. Amikor van kedvem ránézni és nyugtázni, hogy ez csak a “generációs hívószavam” aktivizálódása, elmúlik a stressz magától. Ha nem ezt az utat választom, akkor pedig a 10 mp stresszoldó technika hat.” (Lukács Martina Babanagykövet) Ez egyfajta hasi mélylégzés, amely erősen passzol az én pánikkezelő technikámhoz is.

„Maradjon a szemünk a célon!” (Csúcs Dóra) Sokat segít, ha nem felejtjük el, miért is küzdünk. Ha valóban fontos az, amit csinálunk, ha van vele célunk, akkor az erre való fókuszálás túllendít minden szembejövő stresszfaktoron.

Az én hobbim a fotózás

Találj hobbit! Most szívesen elsütnék egy hobbitos szóviccet csak a magam örömére, de mégsem szeretnék ennyire öncélú lenni. A lényeg tehát az, hogy foglaljuk el magunkat valami olyan dologgal, amely nemcsak kikapcsol, hanem fel is tölt energiával. Ez utóbbi alatt azt értem, hogy jókedvünk lesz tőle, hogy mosolyogni fogunk, hogy átjár bennünket egyfajta elégedettségérzés. Ez a hobbi lehet (nem, még mindig nem sütök el egy szóviccet sem) alkotó tevékenység, mozgás, művelődés, állatokkal való foglalkozás stb. Tényleg bármi, ami megfelel a fentieknek.

Tanulj meg relaxálni, vagy ha olyan szinten vagy, meditálni. Hogy mi a különbség a kettő között, arról a Harmónia Jóga Stúdió blogjában is olvashattok.

Vegyél részt mindfullness-tanfolyamon, ha a meditációt túl nehéznek érzed. Az ott tanult dolgok a „jelenben tartanak, mégsem meditáció” (Mkm Szél Felícia)

Használj megerősítéseket. Már Freud is megmondta, hogy ezeknek ereje van. “Szeretem a családomat, nem csapok agyon senkit.” (Feketéné Varga Nóra) Persze, ha nem hiszel bennük, ne erőltesd, de ez is egy lehetséges út. Akár konkrétan a stresszkezelésre vonatkoztatva is mantrázhatsz: „Minden nappal egyre jobban kezelem a stresszt. Nem idegesít fel senki és semmi. Egyre nyugodtabb és boldogabb vagyok. Stb. Stb. Ha sokat mondogatod elhiszi az agyad. (…) ha leírogatod egy csomószor, az is hatásos lehet.” (Póta Beatrix)

Legyen meghallgatópárod, vagyis valaki melletted, neked, akivel jól kipanaszkodhatjátok egymásnak magatokat. Mindenről. Még az időjárásról is. Bár ha tényleg csak az eső vagy a kánikula a gondod, akkor irigyellek.

Osztozz a terheken, legyen segítséged. Mondjuk a párod, ha a stressz legnagyobb forrása éppen a családod, a gyermekeid. „Érezzük, hogy ki van épp kiakadva, ki bírja jobban cérnával és úgy adjuk egymásnak át a feladatokat, vagy úgy tehermentesít a férjem.” (Soósné Jeckel Eszter)

Menj el családállításra. Jómagam is sokat hallottam már róla, bár egyáltalán nem bírom felfogni, hogyan is működik. Állítólag a földön járók is máshogy látják utána magukat. „Egy kedves ismerősömhöz járok és segítőként is rengeteget tanulok. Én, aki a két lábon járó realista vagyok, olyan dolgokkal találom szemben magamat, hogy alapjaiban változtatja meg a hozzáállásomat egy csomó dologhoz. Nekem sokat segít.” (Monostori-Fehér Mónika)

Sírj! Nem is tudom, miért nem ezzel kezdtem. Talán mert férfiak is vannak köztünk, ők pedig nem sírnak. Vagy csak titokban. Vagy csak könnyek nélkül, ami egyáltalán nem hozza el a megkönnyebbülést. Pedig jó lenne, ha erőt vennének magukon, és bőgnének egy jót. Na, mindegy. A lényeg, hogy tudományosan is bizonyított tény – nem mintha ez annyira érdekelne – hogy sírni jó, hasznos, kell. Az ember arca ugyan nagyon ronda lesz tőle, viszont a lelke könnyebb és a pulzusa is jobb. Szóval remek gyógyszer.

Próbáld ki a „hűvös agyat”. Vagyis ne problémázz olyanon, amin nem tudsz változtatni, illetve ha mégis van megoldás, akkor arra fókuszálj. „Se szorongani miattuk, se bekövetkezésükkor rágörcsölni nem vezet sehova. Ez messze nem azt jelenti, hogy bele kell törődni, hogy valami félrement; a vállvonogatásért, a hárításért és főleg a nemtörődömségért már rövid távon is fővesztés jár (egy munkahelyen pl. – szerk.megj.). De ha a szükséges gondossággal jártam el, pláne, ha a felett, akkor a dolgok rendben mennek. No de mi van, ha még akkor sem? Akkor jön a hűvös agy: mit lehet marha gyorsan igazítani rajta? Egyszerűen nem lehet napi 8 órában izgulni. Nem jó nekem, a közvetlen kollégáknak, a problémamegoldásban meg egyenesen gátol. Ez egy technika, amit érdemes elsajátítani. Aztán tök jól lehet otthon is használni.” (Kónya Zsuzsanna). Például akkor, amikor a gyermekek ezredszerre sem viszik ki a szennyest, vagy a fülük botját sem mozdítják, nemhogy a testüket, ha kérünk valamit. Néha a cinikus megjegyzések, sőt a hűvös agy vezérelte robotos reakciók sokkal célra vezetőbbek.

Próbálj ki egy autogén tréninget vagy egy Access Bars kezelést. Nehéz lenne most bármelyiket is rendesen elmagyarázni. Az előbbinek köze van egy kicsit a hipnózishoz, az utóbbinak pedig a fejakupresszúrához. A lényeg, ha hiszel bennük, biztosan segítenek.

Stresszkezelés hittel

Igen, már megint a hit. Immáron másodszor is. A hit nagy úr. Tulajdonképpen, ha hiszel, az már félsiker. Ha hiszel Istenben, ez a hit egymagában is sokat segíthet a stresszkezelésben. Ha inkább a mindfullnessbe kapaszkodsz a hiteddel, akkor az fog könnyíteni a terheiden. Ugyanakkor sokan állítják, hogy kezdeti hit nélkül, bizalmatlanságtól övezve is meg lehet találni a számunkra legoptimálisabb stresszkezelési módszert.

Én egyelőre maradok a teánál, a tornánál, az írásnál, a sírásnál és az ordibálásnál. Nekem ez a stresszkezelő ötösöm. Neked mi? 

Pin It on Pinterest