Rájöttem, hogy tetszik az anyatest szó. Persze amikor kimondom, egy mindenhol kissé gömbölyded, itt-ott puha (na jó, mindenhol puha) nő képe jelenik meg előttem, legalább két gyerekkel a karjain vagy a lábain. Mert a gyerekek mindent mászókának vagy csúszdának használnak.

Ha láttad már valaha is valamelyik tornás videómat, akkor tökéletesen megérted, miért írom ezt. Édes kis Leonom továbbra is úgy hiszi, hogy én vagyok a világ legjobb játszótere. Pavlovi reflex nála, hogy ha Anya földön fekszik, akkor azonnal rá kell mászni. Természetesen a Kicsi fejlődik is, mert most már bújócskázni is szokott a hasam alatt, amikor épp plankben próbálok nem nagyon megfeszülni.

Szó se róla, az Anyatestem, bizony, elfáradt az elmúlt egy év küzdelmeiben. Tudod, Sárika… (Ha nem tudod, kattints ide.)

Davida anyateste most

A pajzsmirigyértékeim nagyon rosszak. Mindenfélét kipróbáltam, hogy jobban legyek:

  • módszereket,
  • probiotikumokat,
  • leálltam a gluténról és a laktózról, illetve
  • egy hónapig szüneteltettem a hormonpótlást is, mert valaki azt tanácsolta. (Ez nagy butaság volt)
  • Ezer orvossal és dietetikussal beszéltem és
  • végigcsináltam egy csomó vizsgálatot.

A lényeg, hogy Sárika nemhogy lelépett volna, mostanra állandósult (ehhez persze a stresszes életmódomnak is sok köze van a fentiek mellett), az anyatestem pedig a nem evéstől folyamatosan kerekedik.

Az Anyatest Projekt

Ezért jött jól az Anyatest Projekt, amelyről már írtam a FB-on, és amelyet ki is próbálhattam. Nem, nem fogytam le a 7 hét alatt 10 kilókat, és nem lett látványos a külső változás sem, mert a diétájukat a puffadás miatt nem mertem bevállalni. Viszont sokkal többet kaptam tőlük, mint gondoltam:

Rájöttem, hogy mégis szét van nyílva a hasfalam. Az eddigi videók, amelyek alapján vizsgáltam magam, fabatkát sem értek. Enikő abszolút profin elmutogatja az övében, hogy hogy s mint.

Nos, teljesen nyitott vagyok „hasilag”, egész hosszomban, de az Anyatest Projektnek hála, elkezdtem visszazáródni. Kaptam ugyanis egy olyan tornasort hozzá, amellyel a kezdeti 2-3 ujjnyi nyílásszélesség most már csak 1.

A projekt elején és végén

A szétnyílt hasizom problematikája

A szétnyílt hasizom azért gond, mert rögtön látszik, hogy ettem valamit, hiszen nincs, ami rendesen megtartsa a pocakomat. (Mocsok dög, azonnal kidudorodik egy szem cseresznyétől is.)

Másrészről viszont azért, mert egy csomó gyakorlatot nem csinálhattam volna anno az Intensetben. Oké, azzal nagyon látványos átalakuláson mentem keresztül, de azóta roncs a testem. (Ez persze túlzás, maradjunk annyiban, hogy tönkre vágtam a derekamat és minden mozdulatnál kattog-pattog a gerincem.)

Mint azt az Anyatest Projektből megtudtam, ez mind a gyenge törzsizomzatomnak köszönhető, az pedig a szétnyílt hasizmomnak.

Na, ezért szeretem őket. Mert Enikőék tényleg odafigyelnek ránk. Nem tudtak le egy „Menj el dokihoz” mondattal, hanem agyaltak a gondjaimon, újabb videókat küldtek, messengeren segítettek, a programjuk pedig tényleg nagyon okos.

Női- vs. férfiprogram

A program fokozatosan nehezedett és nem azt az érzést közvetítette, hogy macsó és vagány vagyok a tornától, hanem hogy szép leszek és karcsú tőle. Ez a felismerés is érdekes volt, úgy látszik, ennyit számít, hogy nők vagy férfiak programját követjük-e.

Félreértés ne essék, én imádtam a tudatot, hogy sok fekvőt bírok, meg lebegőülésben forgást (tekintsünk most el a gerincbántalmaimtól). Tényleg kemény csajnak éreztem magam tőle, de most kifejezetten jólesett, hogy nem kell tengerészgyalogosnak lennem, pedig így is izzadtam, mint a fene.

A következő nagy pozitívuma a programnak, hogy szét van szedve külön mozgásformákra. Minden héten volt

  • egy kondicionáló edzés,
  • egy erősítés,
  • egy jóga.

Természetesen hétről hétre új gyakorlatokkal (még egy kis capoeira is belefért).

Pozitívumok

Nekem halálom az egyformaság, ezért tudtam megunni egy idő után az Intensetet (ott két hetente volt csak gyakorlatsorváltás). De ami ennél is fontosabb, hogy a lányok itt tényleg velünk tornáztak a videón, és közben be nem állt a szájuk, annyit magyaráztak. Végre megismerkedtem rendesen az izmaimmal, pedig tényleg azt gondoltam, hogy már mindent tudok róluk.

Tehát ha semmit nem értem volna el a programmal, már akkor is megérte volna. De azért van mit felmutatnom.

A program eleji és végi szintfelmérő nagy különbséggel zárult. Jó értékekkel vágtam neki a programnak, és kitűnővel zártam. Vagyis több burpee ment, több gémeskút stb.

A hasam is alakult, a derekam is karcsúbb lett, és tudom, ha az étkezést is tudnám tartani, már vissza is tértem volna a csúcsformámhoz. Mert nem szabad elfelejteni, hogy fogyni csak jó étkezéssel tudunk, a tornával „csupán” formásodunk.

Behúzva szebb lenne, de talán így is látszik a különbség.

Még mindig a remény hal meg utoljára

De most újra van reményem. Találtam egy másik gasztroenterológust, aki elég profinak tűnik. Természetesen újabb vizsgálatok jönnek, de most végre jó érzésem van. És ha majd újra tudok enni, ismét a régi leszek. Most ez éltet. Meg hogy folytatnom kellene a programot.

Pin It on Pinterest