Interjú Fodor Nórával, a Nora’s Hungary tulajdonosával

Egy többtízezres követőtáborral, sikeres webshoppal rendelkező nőről valószínűleg sosem gondolnánk, hogy gondja lehet az üzleti életben. Pláne nem azt, hogy nehezen boldogul az emberekkel. Pedig Fodor Nóra, a Nora’s Hungary tulajdonosa pont ebben a cipőben járt. Ugyanakkor tudta, muszáj változtatnia magán, ha a vállalkozását még ismeretebbé szeretné tenni. Először csak apróságokon változtatott, külső dolgokon, a munkáin, aztán végül a belsőn is. Mert rájött, anélkül nem fog sikerülni. Ehhez azonban segítségre volt szüksége. Így találta meg Tárcza-Pap Judit life coachot, más néven BoldogAnyát.

Fodor Nóra (Nóra saját képe)

Ha valaki megnézi a facebook profilodat, láthatja rajtad, hogy épp egy változás közepén tartasz. Mi történik veled most?

A márkám végre megérett az offline piacra. Kinőttem az itthoni dolgozószobámat és szeretnék egy megfelelő üzlethelyiségbe költözni. Ez most az egyik nagy változás az életemben.

Ezért fordultál coachhoz?

Igen, de nem az üzlethelyiség miatt, hanem magam miatt. Tudod, én is az introvertált személyiségtípusba tartozom, mint olyan sokan mások. Ez pedig megnehezíti az offline piacra való betörést. Szóval egy ördögi körbe kerültem bele. Rettenetesen megterhelő ugyanis számomra az emberekkel való kapcsolattartás, de még az olyan apróságok is, mint egy telefonos beszélgetés. Addig, amíg csak online vettem fel a rendeléseket, nem volt semmi gond, hisz a személyes kontakt elmaradt, mindent írásban intéztünk.  De most találkozni is kellene az ügyfelekkel…

Pedig senki nem gondolná rólad, hogy gondod lenne a személyes kapcsolattartással.

Ránézésre lehet. De tényleg ez a helyzet.

Mégis mi a legnehezebb, vagy mi volt a legnehezebb az emberekkel való kommunikáció során?

A nem szócska kimondása. Rájöttem, hogy az üzletem sikeressé tételéhez nem a legszebb üzlethelyiséget és a legdrágább kristálycsillárt kell megvennem. Legelőször a saját fejemben kell rendet tennem és megtanulnom nyitni az emberek felé. Úgy éreztem, ebben csak egy coach tud nekem segíteni.

Az introvertáltság egyik jelképe nálam a csiga

Nem tartottál attól, hogy ma már „minden bokorban” önjelölt segítők vannak és nem jó szakemberrel hoz össze a sors?

A mai világban a bizalom nagy kincs, de egyáltalán nem tartottam a negatív dolgoktól. Ráadásul már az első tíz percben kiderült számomra, hogy Judit hiteles és vérprofi a szakmájában.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen folyamatot? Mit történik egy coaching során?

Számomra roppant kényelmes volt, hogy még a szobámból sem kellett kimozdulnom. Előre egyeztetett időpontban, hetente egyszer, alkalmanként 60 percre Skype-on tartottuk a kapcsolatot. Az első beszélgetés alkalmával megismerkedtünk egymással, feltártuk az aktuális problémát, illetve a helyzetemet. Aztán eldöntöttük, hogy tudunk rajta közösen dolgozni.  Ez nagyon fontos, mert ha nincs meg a kölcsönös szimpátia és bizalom, nem fog működni a dolog. De Judittal ilyen gond nem volt köztünk. Így a későbbi alkalmak során már új terveket, lépéseket dolgoztunk ki mindaddig, amíg a célt el nem értük.

És elértétek?

Igen. Judittal ez egyértelmű is volt számomra. Gyakran kaptam tőle „házi feladatot”, például olyat, hogy vizualizálnom kellett valamit, de olyan is volt, hogy szituációkat játszottunk el. De ezt nem lehet csak úgy elmondani, ki kell próbálni. Én nagyon élveztem ezeket a gyakorlatokat, feladatokat. És nem is muszájból hajtottam végre, nem azért, mert meg kellett csinálnom, hanem azért, mert tudtam, hogy a saját fejlődésemhez járulhatok ezzel hozzá. Fokozatosan erősödtem, ráadásul nagyon gyorsan. A beszélgetések során a közben elért sikereket továbberősítettük, a nehézségekre pedig több hangsúlyt fektettünk.

Hogy látod, miben más a coach munkája, mint egy pszichológusé? Van ilyen jellegű tapasztalatod?

Amit biztosan mondhatok, hogy a coach nem mentális problémákkal foglalkozik. Ezt nagyon fontos tudni. Inkább úgy fogalmaznám meg, hogy fejlesztő támogatást biztosít, a kérdéseivel pedig rávezet a problémák megoldásra. A coach a jelenre és a jövőre koncentrál, nem a múltat feszegeti.

És voltak így is nehéz pillanatok, vagy éppen hatalmas rádöbbenések a folyamat során?

Nagyon is. Minden egyes alkalommal tükröt tartott elém, ami döbbenetes pillanatokat okozott. Olyan dolgokat hoztunk fel a felszínre saját magamról, amelyekről nem is tudtam és nem is gondoltam volna, hogy bennem léteznek. Minden beszélgetés után úgy éreztem, mintha enyém lenne a világ. Még időnként most is megkérdezem magamtól, vajon eddig miért nem láttam a fától az erdőt?

Tehát a jó coach felnyitja az ember szemét?

Mindenképp. És Judit pont ilyen.


Pin It on Pinterest