Többször érintettem már a meditáció vagy relaxáció témáját a pánikbetegségem legyőzésével, illetve a fogyásommal kapcsolatban is. Sokan írtátok, hogy ez mind szép és jó, de nektek nem megy. (Anyum gyomra pölö már a gondolatától is görcsbe rándul.) Elhiszem. Mert a mai világban nem hogy relaxálni, egy pillanatra megállni sem akarunk. Gyerekként azért, nehogy lemaradjak valamiről. Felnőttként pedig azért, nehogy elveszítsem az állásomat. (Javaslom a témához az Álljunk meg egy órára! c. írásomat.)

Én mégis azt mondom, tegyél vele egy próbát.

Tudod, nem vagyok szaki, olyan mezei ember vagyok, mint te. (Már ha ez nem sértő számodra.) De azt bizton állíthatom, hogy ebben sincs lehetetlen. Próbáltam, csinálom, hasznosítom, élvezem a gyümölcsét. Ezt te is megteheted. Egyet tarts szem előtt, semmi baj nincs, ha nem sikerül elsőre. Mert simán lehet, hogy nem is fog. Hogy miért?

Minden új dolog izgalommal vagy épp idegeskedéssel jár, tehát eleve adott lesz egy felfokozott állapot. Ezt el kell fogadnod. Ahogy azt is, hogy csendes, nyugis helyet kell keresned. Ezt valószínűleg a késő esti órákban találod meg az ágyadban. És nyugi, nem baj, ha elalszol, hiszen a cél a pihenés, a lelked lenyugtatása. Ami azért kell, hogy erőre kapj. Ehhez pedig a relaxáció a legideálisabb. A rendes meditációt egyelőre hagyd is. Ahhoz több minden kell.

Mire jó a relaxáció?

  • Rendbe teszi az agyadat
  • Ellazít testestől lelkestől
  • Általa könnyebben legyőzhetőnek tűnnek az akadályok
  • Megerősít saját magadban
  • Hitet ad, hogy nincs lehetetlen.

Sorolhatnám még, de inkább próbáld ki, és élvezd a hatását.

Feladat

Válaszold meg a kérdést: Kell-e neked az életmódváltáshoz relaxálni?

Ha nem, mert már benne vagy a sűrűjében, akkor csak további kitartásra lesz szükséged.

Ha viszont még bele sem fogtál életed megváltoztatásába, erre a kérdésre én válaszolok: igen, szükséged van rá. Nem új dolog emberi mivoltunk szentháromsága: szellem, lélek, test. Ha valamelyik nem stimmel, az kihat a másik kettőre is. Szóval relaxálj!

De hogyan?

Ahogy Hofi mondta, próbálj meg lazítani. Feküdj le az ágyra, és vedd sorba képzeletedben a testrészeidet. A lábad ujjától a fejed búbjáig. Lásd magad előtt ezeket, és lélegezz nagyon lassan. (Rengeteg video van erről a neten, amelyek segítenek ebben.) Érdekes dolog azt érezni, ahogy megy ki belőled a feszültség a lassú légzés hatására. Ilyenkor veszed észre azt is, mennyire megfeszítettek az izmaid. Mindenhol. Én úgy szoktam kiűzni az izmaimból a stresszt, hogy képzeletben kinyitok egy-egy kaput (a talpamon, a vádlimban, a hasamon, stb.) és látom, ahogy kisuhan a sok vacak gondolat, felhő, mittoménmi. Mire az összes testrészemmel végzek, olyan laza leszek, hogy csak na.

Mi van, ha beidegesedsz relaxáció közben, mert úgy érzed, nem megy?

Képzeld azt, hogy aludni készülsz. Hagyd, hogy nyugodtan cikázzanak a gondolataid. Egyáltalán nem baj. De igyekezz elsősorban a légzésedre koncentrálni. Ez segít elterelni a gondolataidat. Ha elkalandozol közben, majd kalandozz vissza.

Ha továbbra is feszült vagy, akkor sincs semmi baj. Később újra megpróbálod. Mondjuk tényleg közvetlenül elalvás előtt. Akkor ugyanis automatikusan lazább vagy. Egy a fontos, ne add fel!

Célzott meditáció

Na, ilyen nincs. (Erről itt olvashatsz bővebben.) Hisz a meditáció arról szól, hogy teljesen kiüríted az agyadat. Eddig én is csak azért használtam a meditáció szót a fogyással kapcsolatban, mert úgy könnyebben megérthető. De tudnod kell, hogy bemeditálni, rámeditálni dolgokra nem lehet (pusztán marha divatos kifejezés.) Csak koncentrálni lehet. Ha tehát van valamilyen konkrét célod (lefogyni, jól szerepelni a munkahelyeden, sikeresnek lenni a megmérettetéseken, stb.), akkor relaxálj és fókuszálj. Vagy mantrázz, ha az jobban tetszik. (Találj ki magadnak mondatokat, mondókákat a céloddal kapcsolatban és hajtogasd reggeltől-estig.)

Lazíts, bárhol is legyél!

Jól mondják a bölcsek, meg kell élni minden pillanatot. Már ez önmagában felér egy alap lelki tisztulással.

  1. Ha például a gyermekeiddel játszol, csak arra koncentrálj.
  2. Ha sétálsz valahol, figyeld meg a környezetedet! Ne csak automatikusan halajd előre. Ugye, nálad is sokszor van, hogy csak mész, mész (a boltba, a suliba, akárhová) és oda sem figyelsz. Hiszen minden lépés, irány, kanyar már benned van. Na, ilyenkor úgy elmész a dolgok mellett, hogy csak na. Figyelj és láss! Én így szoktam a legklasszabb fotótémákat felfedezni.
  3. Keress te is magadnak olyan tevékenységet, ami kikapcsol!

Hiszen ez a lényeg: lazán, görcs nélkül leledzeni pár percre vagy órára.

A fotózás nekem egyfajta relaxáció.

A relaxáció nem hókusz-pókusz

Hanem általánosan (és tudományosan is) elfogadott stresszűző „gyakorlat”.

A koncentráció pedig szintén egyértelmű, az agyunk ráirányítása egy célra. Ez ilyen egyszerű. Elméletben.

Gyakorlatban sem nehezebb, csak adj magadnak időt hozzá.

És ne feledd, nem baj, ha elsőre nem tudsz tökéletesen ellazulni.

Következő alkalommal sikerülni fog. Vagy utána.

Pin It on Pinterest