Többen kérdeztétek, hogy van időm pici gyermek mellett (+ két nagyobb) blogot vezetni. Nos, úgy, hogy nagyon szeretem. Imádok írni, anyagokat kutatni, tájékozódni és nem utolsó sorban a cikkeimmel másokat szórakoztatni. De én sehol sem vagyok azokhoz az anyukákhoz képest, akiket következő cikksorozatomban be fogok nektek mutatni.

Adott négy nő, négy anya, akik az ország különböző részein élnek. Nem ismerik egymást, talán soha nem is hallottak a másikról, mégis van bennük valami közös: elindultak egy úton, aztán valahol egészen máshol kötöttek ki. Dolgoznak, gyermeket/keket nevelnek, és küzdenek az álmaikért. Azt hiszem, mindannyian tanulhatunk tőlük.

MESEBŐRÖND

Teljesen véletlenül bukkantam Barabás-Horváth Zsófira a neten, és azonnal beleszerettem a munkáiba: Mesebőröndöket gyárt. Pontosabban fogalmazva horgol. És igen, tényleg bőröndöket. Nem tudod elképzelni, igaz? Én sem tudtam, ezért rákerestem a neten. Végignéztem az oldalát, a fantasztikus termékeit és megkerestem őt. Nagyon furdalt ugyanis a kíváncsiság, hogy egy édes csodavilágokat horgoló édesanyának mi köze lehet a Geokémiai Kutatóintézethez. Ez áll ugyanis az adatlapján a munkahely címszónál.

D: Segíts nekem megmagyarázni ezt az érdekes kettősséget! Az ELTE-n végeztél, ha jól tudom, biológia szakon. Mi valójában a foglalkozásod, és hogy jön ide a horgolótű?

Zs: Valóban, végzettségemet tekintve biológia-kémia tanár vagyok. Azonban az egyetemi évek alatt rájöttem, a tanársággal járó szereplés nem nekem való. Inkább állást vállaltam az MTA Geokémiai Kutatóintézetében, ahol vegyésztechnikusként csodás éveket töltöttem el. A horgolás szeretete viszont jóval korábban megtalált. Édesanyám tanított meg rá még 18 éves koromban, és azóta minden estém szerves része a horgolás.

D: Velem egyszer próbálkozott ilyesmivel a nagymamám, de valahogy nem jutottunk közös nevezőre. Mármint a horgolás és én.

Zs: Pedig segít ellazulni. Nem mellesleg kiélhetem benne a kreativitásomat is és közben a gondolataimban is elmerülhetek. Mióta gyerekeim vannak, főleg játékokat készítek.

D: Akkor döntöttél úgy, hogy beállsz a vállalkozó nők sorába?

Zs: Tulajdonképpen igen. 2017 nyarán megbeszéltük a férjemmel, hogy ideje kipróbálnom magam. Egy évem még van a GYES-ből, így nincs veszíteni valóm. El is indítottam a minivállalkozásomat. A Mesebőrönd, jelenlegi formájában azonban csak most év elején született meg.

Minden fotó a Mesebőrönd – HobbiZsó játék a bőröndben fb-oldalról

D: Végtelen türelem kell ezeknek a csodavilágoknak a megalkotásához. Hogy van energiád rá? És főleg mikor? Gondolom, rengeteg idő, amíg egy bőrönd elkészül.

Zs: A Mesebőrönd kivitelezése valóban hosszú és sok türelmet kívánó feladat, de engem nagyon boldoggá tesz. Esténként, mikor már a gyerekek elaludtak, és a lakás is teljesen elcsendesedett, szinte azonnal bekuporodom a kanapéra. Mindig nagyon várom, hogy elkészíthessem azt, amit elterveztem. Sokszor éjszakában nyúlóan dolgozom, mert nagyon nehezen tudom letenni a tűt. Tudod, már csak azt az egyet csinálom meg. Aztán még egyet…

D: Ez nagyon ismerős, bár én a fényképeim utómunkáival vagyok így. Minden fotó új izgalommal tölt el. Szeretem, ahogy letisztulnak a képek. De neked nem unalmas több darabot is elkészíteni egy-egy bőröndből? Ha jól tudom, a sünis (is) például igen kedvelt a vásárlóid körében…

Zs: Igen, a Sünis Mesebőrönd valóban az egyik legjobban sikerült játékom. És egyáltalán nem érzem unalmasnak a vele való foglalatoskodást. A munkát mindig a kis lakó elkészítésével kezdem és ha már megszületett, akkor muszáj neki otthont is készítenem.

D: Egyszerűen fantasztikusak ezek a „házikóid”. Mindent te magad találsz ki és tervezel meg, vagy a vevők kívánságait követed?

Zs: A Mesebőrönd egyik legnagyobb előnye, hogy a megrendelő szabadon eldöntheti, milyen méretben, alakban, színben, hány lakóval és milyen kiegészítőkkel kéri gyermeke ajándékát. Tehát nincs két egyforma bőrönd, mindegyik egy kisgyerek egyedi igényei szerint készül. És el sem tudom képzelni, hogy én ezt valaha megunjam. Horgolás közben mindig pörög az agyam és újabb ötletek jutnak eszembe, amitől csak kerekebb lesz a Mesebőrönd.  

D: Azt írod a facebook oldaladon, hogy a Mesebőrönd a harmadik gyermeked, ami tulajdonképpen te magad vagy. Én úgy képzelem, egy világába visszavonuló kislány lehetsz, aki kedvenc történeteit éli újra és újra, vagy épp alakítja át. Milyen vagy valójában?

Zs: A Mesebőröndöt tényleg harmadik gyermekemnek gondolom. Már több mint egy éve formálódik a kezeim között ez a játékvilág. Mindennapjaim része lett. Végleges, letisztult formáját szerintem épp most érte el, amit az is bizonyít, hogy nagyon sokan keresik. Ez boldoggá tesz, mert a Mesebőrönd valóban az én saját alkotásom. De hogy a kérdésedre is válaszoljak, a horgolás nyugodt embert kíván. Szeretem az időmet otthon, a családom körében eltölteni. A mesék világa valóban közel áll hozzám. De hát melyik szülőhöz nem? Kisfiam – megszületése óta – szó szerint falja a könyveket. Másfél éves korában már napi 2-3 órát kuporgott az ölemben és csak olvastunk vagy énekeltünk. Heti szinten szereztük neki az új könyveket, a könyvesboltban is már mindenki ismert minket. Hát kire ne lenne hatással ennyi olvasás?

D: Ezekből a könyvekből merítesz ihletet? Mi alapján döntöd el, hogy mi legyen a következő mesebőröndben?

Zs: A legtöbb időm gondolkodni a gyermekeim altatása közben van. Ülök a sötétben, fogom a kezeiket és csak úgy záporoznak az ötletek. Ilyenkor szoktam új karaktert is kitalálni, legyen az állat vagy ember.

D: Akkor folyamatosan agyalsz, ha mondhatjuk így.

Zs: Igen. Főleg, mert a Mesebőrönd alapvetően két részből áll: egy lakrészből és egy kertből. A lakó otthona viszonylag kötött: ágy, asztal, szék, kád, bili, kincsesláda. Amin igazából variálni tudok, az a kert. Főleg természetközeli mesevilágban mozgok, vagyis célom, hogy minél változatosabb növényvilágot alkossak. Ehhez a kert minden lehetőségét kihasználom. Most is rengeteg ötlet vár megvalósításra. Igyekszem nevelési célzatú elemeket is elhelyezni a kertecskékben, ezért van az a sok zöldség és gyümölcs a játékban. Vannak viszont, akik komplett családot kérnek a bőröndbe, hogy a gyermekük a gondoskodási vágyát kiélhesse a „babázás” során.

D: A gyermekeid játszanak a Mesebőröndökkel? Van nekik saját, ami csak az övék és nem készült belőle több? Vagy ez egyáltalán nem számít…

Zs: A lányom mindig nagyon kíváncsi az éppen készülő Mesebőröndökre. Természetesen neki készült a legelső, amivel a mai napig szívesen játszanak mindketten. Hetekig készítettem és nagyon különlegesre sikerült. Kétszintes lakást horgoltam hozzá tartozó hatalmas kerttel. A fiam Mesebőröndje viszont folyamatos tervezés alatt van, mert hetente változtatja, hogy mit is szeretne igazából.

Nekik köszönhetem, hogy a legelső Mesebőröndhöz képest ma már sokkal érettebb játékokat készítek. A Mesebőrönd kisebb, kompaktabb és könnyebb lett. Egy olyan játék, ami bárhol és bármikor szórakozást nyújthat.

D: Mi a következő bőrönd-ötleted? És szerinted meddig tudod ezt teljesen egyedül csinálni? Mert ha egy üzlet beindul, kellhetnek majd segítők.

Zs: A jövőben még több karaktert fogok készíteni, főleg állatokat. A kert növényvilága is bővülni fog. Ahogy mondtam, rengeteg ötletem van még, de a pontos kivitelezésen továbbra is töprengek. A Mesebőrönd egy olyan játék, amely határtalan lehetőségeket rejt. Ezért szeretem ennyire. Egyelőre egyedül készítek mindent, és azt hiszem, nehezen is engedném el. De ha a jövőben túlnőne rajtam, biztosan meg fogom keresni azt az embert, akinek részt tudok adni imádott Mesebőröndömből.

D: Mit tegyen az, aki szeretne rendelni tőled? Hová fordulhat? Hol találhat meg?

Zs: Megannyi kiegészítő és újdonság várható a jövőben is, ezért érdemes követni a facebook oldalamat. Egyelőre ott vagyok elérhető. (ld. fent)

Nos, én végignéztem Barabás-Horváth Zsófia oldalát, és azóta is többször visszatérek oda. Talán mert – ahogy épp a minap írtam – néha szeretnék újra gyerek lenni én is. A Mesebőrönd pedig segít ebben. Nézzétek meg! Érdemes.

Pin It on Pinterest