Terjed a fészen, hogy miért kellene azoknak a közembereknek hallgatnia és örülnie, akik nem kormánypártiak (ld. félkövéren szedett, eredeti helyesírásban meghagyott mondatok). Vezérünk követői 43 pontban felsorolják, mi mindent köszönhetünk a jelenlegi hatalomnak. (Most szólok, én nem választottam őket, én senkit sem választottam, mert divatos szóval élve politikai árva vagyok kb. 15 éve. Lehet fújjolni.)

Ahogy olvastam a pontokat, azon gondolkodtam, milyen jól is megvan ez írva és megint eszembe jutottak a PR-os éveim és az ott tanult csúsztatási műveletek. Most abba nem megyek bele, hogy a végén az írás önmagát ismétli, meg többször is említ jó pár pontot csak átfogalmazva. Az ilyen apróságoktól tekintsünk most el…

No de nézzük, hogy élem meg én, egyszerű földi halandó ezeket a kihirdetett változásokat mindenféle politikai hajolgatás nélkül. (Amihez nem értek, ahhoz „No comment”-et írtam, még ha van is véleményem.)

  1. Negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció, mint idén.No comment.
  2. Rezsicsökkentés: 25 százalékkal csökkent az áram, a gáz és a távhő ára, – valamint a csatorna, a víz és a PB gáz díja.Igazából csak látszatra, mert a lakásban, ahol lakunk, a valós értékek (fűtőérték, vízminőség, stb.) csökkent és rohadt sokba kerül a kuckónk fenntartása. (Valaki már tavaly kiszámolta, hogy összességében többet fizetünk. Igyekszem előkeresni majd azt a hivatkozást, aztán döntsétek el, hogy van-e benne valami, vagy sem.)
  3. Ebben az évben már 4,6 százalékkal emelkedett az átlagbér.Ezeken mindig nagyot nevetek, mert ha csak egy boltos fizuját nézem, ami bruttó 150.000,- Ft, akkor br. 6-7000,- forinttal keres többet, miközben a tej ára is havonta emelkedik. (Naponta járok a boltba, és mindig csak lesek…)
  4. A családi adókedvezmény 230 milliárd forinttal támogatja a gyermeket nevelőket. Ez tényleg jónak tűnik, havi szinten nincs pontos infóm, mert én egy összegben szoktam visszaigényelni, hogy túléljük a nyarat (ezek a huncut kölkök csak el szeretnének jutni táborba, én meg haza a szüleimhez egy-egy hétre…).
  5. A házasulókat havi 5-5 ezer Ft.-tal segíti a kormány a közös életre való felkészülésben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fizud havi 5000,- forinttal nő. Persze ha nincs munkád, vagy feketén dolgozol, megszívtad. Meg amúgy is ld. 3. pont.
  6. 2011-től újra a gyermek hároméves koráig jár a gyes.Ez eddig is így volt, a GYED volt kétéves. A GYES összegével pedig lehet hátsót törölni (bruttó 28.500,- Ft), még ha korlátlanul is dolgozhatsz mellette. Emlékszem, hányszor kellett hiányoznom a melóhelyen a gyerekek betegsége miatt, ami persze nagyobb kiesés, mint amit a GYES pótolni tud.
  7. Adókedvezmény segíti a munkába visszatérő kismamákat.Még nem olvastam ezt át, de ha majd visszatérek a munkába, szólok.
  8. 2010 óta több mint 5 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma. Ez papíron valóban így van, főleg, mert közmunkásokkal töltik fel a létszámot (ezt külön nem kell ecsetelnem), valamint kivették a rokkant betegeket is az adatok közül, továbbá rengeteg munkanélküli elhagyta hazánkat.
  9. 2013-ban 56 ezer emberrel több jutott munkához, mint az előző évben.Egyrészt ez hároméves adat, másrészt nagyon alacsony a szám, harmadrészt ld. 8.pont.
  10. A kis- és középvállalkozások társasági adója 19-ről 10 százalékra csökkent.No comment.
  11. Erzsébet-program:260 ezer embernek biztosít üdülési lehetőséget. No comment.
  12. Az idén 700 ezer tanuló jutott ingyen tankönyvhöz.Ez valóban így van. Mármint az ingyen tankönyv. A szám megint nem stimmel, de hagyjuk. A gond csak az, hogy az ingyenes tankönyveket vissza kell adni az iskoláknak, ergo a gyerek nem sűrűn dolgozhat bele, ami persze megint a tanítást-tanulást nehezíti meg. Ráadásul a következő generáció szép salátaminőséget kap. Szóval az én pénztárcámnak jó, a gyerekemnek nem. Mi a fontosabb vajon? Nekem ő.
  13. Jövőre már törvény védi a magyar földet a spekulánsoktól. Addig meg jól eladjuk az összeset.
  14. 160 ezer pedagógusnak növekedett átlagosan 34 százalékkal a jövedelme.Erre mindig ugrok. Egyszerűen nem értem! Nincs is ennyi pedagógus Magyarországon!!! (Vagy a KSH hazudik.) Ráadásul tudható, hogy a kezdő fizu lett magasabb (még mindig lófütty), de aki több mint 5 éve a pályán van, az szív. Én konkrétan éhen halnék a fizetésemből. De erről egy picit később.
  15. 95 ezer egészségügyi dolgozó kap 10-41 ezer forintos béremelést.No comment (csak hallomásból tudom, hogy úgy van, mint nálunk, tanároknál).
  16. A Széchenyi Kártya Program több mint egymillió ember pihenését segítette.Csak akkor láttam SZÉP kártyát, amikor a multinál dolgoztam. Az átlagembernek nincs ilyenje! Ki lehet az az 1 millió?
  17. Magyarország a válság ellenére emelni tudta a nyugdíjak reálértékét.No comment.
  18. Hazánkban a kormányváltás óta 24 500 forinttal nőtt a minimálbér.Tényleg nőtt. Az egyik barátom most ennek következtében egy ezressel kevesebbet kap havonta, mert az ő fizujukat is ehhez igazították, csak így más adókategóriába került… Erről persze nem szól a fáma.
  19. A Munkahelyvédelmi Akció 300 milliárd forinttal segíti közel egymillió ember munkahelyének megőrzését.No comment.
  20. Magyarországnak már nincs IMF tartozása.Jaja, én hülye minden megtakarított nyugdíjamat odaadtam ennek érdekében.
  21. A kormány 2000 település 685 milliárd forintos adósságát vállalta át, ezzel, több mint 9 millió ember életét helyezte biztonságba.Vagyis közel a teljes lakosság anyagi biztonságban élhet? Hadd ne menjek haza fotózni….
  22. Ez a kormány fizette ki az MSZP. helyett a MÁV Start- ot, és a tűzoltók elmaradt bérét is. No comment.
  23. A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány 28 ezer szegény családot támogat. Hangsúlyozom, Alapítvány, ami a mi adományainkból adakozik. A szándék nemes, a tettek jók. Csak sok a kőkemény ferdítés. A szegény családok vetőmagot kapnak(!), illetve bizonyos helyeken havi 3000,- Ft értékű egészséges élelmiszert. Végül is mindegy, jó, hogy vannak alapítványok. Csak nem értem, ez a pont hogy kerül ide?
  24. A devecseri és kolontári vörös iszap-katasztrófa kárvallottai új házakat és berendezést kaptak. No comment.
  25. Kártalanította a libatartókat.No comment.
  26. Minden idők legnagyobb dunai árvízét védte ki a lakosság a kiváló szervezésnek köszönhetően.Főszervező Viktor???
  27. Újjáépült a Zeneakadémia, a Vigadó, a Kossuth tér, Wellish-palota (Igazságügyi Minisztérium épülete) impregnált kövekkel tatarozták a Parlamentet. Megújult az Olimpiai park, a Ferenciek tere, a Keleti pályaudvar, az Erkel Színház, a Mátyás templom, a Várkert Bazár, a Palota Negyed a nyóckerben és szinte az egész 8. kerület!(kivétel a gettó) a Sasadi út (a volt Osztyapenkó) és környéke, füzéri vár, elkészült a 4-es Metró, Új egyetem, a Ludovika is elkészült (Kellenek a katonák!)most épült a Campus kollégiuma, befejeződött a Széll Kálmán tér felújítása. Ez így van. És jó is, örülök neki, csak nálam más épületek és máshol sokkal fontosabbnak tűnnek.
  28. Jelentősen emelkedik az orvosok jövedelme. No comment.
  29. A kormány átvállalja a kórházak adósságát.No comment.
  30. Támogatják a falvakat a segélyezési feladataikban.No comment.
  31. Szeptembertől minden rászoruló gyermek napi 4-szeri étkezésben részesül. Ezt már most kétlem az eddigi tapasztalataimból. Ráadásul melyik szeptembertől? (Mert nem feltétlenül tiszta, hogy mikori is ez a felsorolás. Eléggé össze-visszának tűnik.) És akkor nem látunk majd gyermeket az utcai ételosztásoknál? Ámen.
  32. Folyik a kórházfelújítás!6,8 milliárd forintból felújított Szent Imre Kórház, 600 millió forintos rehabilitációs ellátás fejlesztés az egri Markhot Ferenc Kórházban. 10 milliárd forint a sportkórház felújítására, 1,4 milliárdért épül a körmendi kórház, 1,4 milliárd jut a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház átépítése és korszerűsítése. 30 milliárd forintból újul meg a Zala Megyei Kórház, a Dombóvári Szent Lukács Kórház 1 milliárd 880 millió forintba kerül, 11,2 milliárdos beruházás a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. 2.)APécsi Tudományegyetem 400 ágyas, teljes felújítása. 4) Szombathely Markusovszky kórház. 5) Hatvani Albert Schweitzer fél milliárd. 6) Bethesda gyerekkórház. BP. 7) Debreceni kórház. 8) Kőrmendi kórház, épülőben 1.4 milliárd.9)Kaposvári kórház. 1.5 milliárd! 10) Békés megyei Pándy Kálmán kórház.. 11) Bajcsy-Zsilinszky kórház. BP felújítva. 12) KARCAGI kórház. 13) Várpalotai kórház. 14) Uzsoki kórház. BP. 6.5 milliárd ft. 15) Nyíregyházi kórház. 16) Dombovári kórház.! 17) Hódmezővásárhelyi kórház 896 millió. 18) Somogy megyei Kaposi Mór kórház. 19) Siófoki kórház. 19) Pécsi kórház. 20) Mohácsi kórház. 21) A győri Petz Aladár 11 milliárd CSÚCS TECHNOLÓGIA !!! Még nagyon sok építése, felújítása folyamatban! Akit érdekel üsse be a GOOGLE-ba a: “Kórházfejlesztések Magyarországon” .Meg lehet nézni kívül-belül, műszerekkel! Tavaly 500milliárd forintot áldozta kórházépítésre. A 2016 évben 1000milliárd + alkalmazottaknak is!

Sajnos ezek a rohadt számok már megint nem stimmelnek. Engedtem a felhívásnak és utánanéztem. 300 milliárdot találtam az eddigi és a jelenlegi fejlesztések összösszegeként. Ami viszont örvendetes, ha tényleg újítanak. Ami rossz, hogy csak 60 helyen. Miközben 200 körüli az egészségügyi intézmények száma. Amit saját szememmel látok: egy kórházon belül általában egy épületrészt (nem is teljes épületet) újítanak fel és azt mutogatják mindenhol, miközben a többi rész látványra is fertőzőnek tűnik. Sajnos sokszor fordulok meg mindenféle kórházakban, és elkeserít, amit tapasztalok. Aki nem hiszi, vegye nyakába az országot.

  1. A tanárok fizetését is emelték! 2013 szeptembertől átlagban 50 százalékos béremelést tartalmaz az a pedagógus-életpályamodell, 2014. febr. 7. – Szeptembertől újabb pedagógus-béremelés várható, átlagosan mintegy tízezer forintos nagyságrendben nőnek a keresetek. 2015 Szeptembertől 3,5 százalékkal emelték a pedagógusok bérét, (2002 óta 60 százalékkal csökkentek a pedagógusbérek-2012-es tájékoztatás Csabalik Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete miskolci, középiskolai titkára.)

Akkor nézzük pontosan. kinyitom a tárcámat: 1999-ben kezdtem a pályát 33.000,- Ft-os fizuval (ez pont akkor lett kétszeresére emelve). 100%-os óraszámmal, tehát teljes munkaidőben tanítottam akkor. Mostani helyemen részmunkaidőben, 85%-osban tevékenykedtem, ezért, hogy össze tudjam hasonlítani a kézhez kapott összegeket, felszoroztam a mostani fizetésemet is teljes összegre. Így kijött az átlag 170.000,- Ft-os nettó fizetés. (Tudom, több ez, mint rengeteg emberé, de kevesebb, mint amit asszisztensként kerestem…) Összesen tehát 16 év alatt 5-szörösére emelkedett a bérem, ami mindössze évi 8500,- Ft nettó növekedés. Ez már önmagában is vicces, de menjünk tovább. Az alapvető élelmiszerek ára ebben az időszakban 3-3,5-szeresére emelkedett a KSH adatai szerint (de jó, hogy sokat jártam be annak idején oda, most értem a táblázataikat), tehát elméletileg tényleg javult a helyzet. Egy apró gond van csupán (és most nem megyek bele abba, hogy ennyi fizuból képtelenség lakást venni, hogy devizás vagyok és 8 év kellett a kamatok visszafizetéséhez, a tőkét pedig még 20 évig lehet nyögni, és amúgy is mennyit tanultam, hogy ennyi pénzt kapjak…), szóval egy gond van csak: 1999-ben csak magamat kellett eltartanom ebből a kevés pénzből, most a gyerekeimet is. Ja, amúgy jelenleg levitték az óraszámomat, így 105.000,- Ft-ot kapnék havonta, ha dolgoznék. Jobb hát a veszélyeztetett státusz 110.000,- Ft táppénzért… És azt még hadd tegyem hozzá, hogy a négy diplomám lófüttyöt sem ér, mert ugyanúgy a legalsó kategóriában vagyok, hiszen nem ismerik el a papírjaimat… Biztosan van még kérdés???

  1. Főbb utak építése.Örülök az autópályáknak. Nagyon. De nem örülök annak, hogy ezekért is rohadt sokat fizetünk mi, átlagemberek az adón felül, meg az EU-támogatásokon túl pluszban.
  2. Iskolák felújítása.Ez nagyon érdekelne. Mert ahol eddig én megfordultam (márpedig rengeteg helyen jártam), ott többnyire inkább a pusztulás volt az úr. Tény, a gyerekeim iskolájában elértem, hogy végre legyen a WC-ajtókon akasztós zár. Ja, kussolok is.
  3. Települések szépítése.Rosszul sejtem, hogy ez az önkormányzatok területe, akik az éves költségvetésüket úgy osztják be, ahogy tudják? Ha valahol több jut szépítésre, az szerencsés település. Nálunk otthon ez kimerült a fák kivágásában és a mindenhová tegyünk térkövet projektben. Biztosan csak az én szépérzékemben van a hiba.
  4. Sport létesítmények épültek.Nem fogok stadionozni, pusztán azt sajnálom, hogy kismillió iskolának nincs rendes tornaterme, sportudvara sem, nem beszélve a falvak játszótereiről. Otthon pl. az sincs.…
  5. A 6,4 milliárdból megépülő 30 hektárnyi Mátra naperőművet is csak megemlítem. Megint édes csúsztatás, ezért az erőmű saját oldaláról idézek: „A beruházást az erőmű 50%-ban saját erős finanszírozásból, 50%-ban pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével valósította meg, amelyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014-ben adta meg hozzájárulását. A beruházás teljes bekerülési költsége több mint 6,5 milliárd forint volt.”Kérdés – gondolom – itt sincs…
  6. Lekerültünk a szégyenpadról, ahová az előző kormányok juttattak. Inkább no comment, mert annyifélét lehet olvasni, hogy nem tudnék teljesen objektív lenni.
  7. Felminősítették Magyarországot.Hová? A korrupciós „értékünk” szörnyű, az oktatási eredményeink katasztrofálisak, a fizetések a béka seneke alatt, stb. Szóval kellene egy kis konkrétum, hogy kik, mikor és hová.
  8. 10+ 10 millióval támogatják a családok otthonteremtését (CSOK).Ez tényleg így van. Új építésű ingatlanra. Mondom újra. A gondom pedig csupán annyi, hogy ennyiből, pl. Vecsésen sem lehet felhúzni egy házat. Messzebb már igen, csak ott meg nincs munka. Tehát két lehetőség van: vagy van hol laknom, de nincs fizum élni, vagy nincs hol laknom, de van fizum, amit elvisz az albérlet, ergo nincs fizum élni. Valahogy eddig nekem mindig úgy jött ki, hogy még véletlenül sem tudtam semmilyen ilyen jellegű állami támogatást kiélvezni. Valahogy soha sem. Most sem. Pedig lesz három gyerekem, és természetesen nem a CSOK miatt, mert kurvára nem az állam kedvéért szülök… Szóval tuti jó a CSOK, csak megint messziről nézhetem, mint annyian mások… Nem beszélve a bankok hasznáról. És higgyétek el, alaposan utánajártam a témának.
  9. 2017-ben 1743 milliárd forint lesz a családtámogatásra szánt összeg, ami 243 milliárd forinttal több, mint az előző évben. Kb. 2,7 millió család él hazánkban (KSH). Ez családonként átlagban 53.700,- Ft havonta. Klassz, csak nem tudom, hogy ez a családtámogatásra szánt összeg mit is takar pontosan? Gondolom a GYES-t, GYED-et, CSED-et, családi pótlékot, stb. Hát hozzám rohadtul nem jut el ennyi pénz, de nem sírok, örülök a 26600 forintomnak is. (Mert hogy a családi adókedvezményt külön pontban említik ugyebár…)
  10. Nem tervezett milliárdokért kormánynegyedet a Nyugatinál, nem emelt gázárat egy évben háromszor.Helyette milliárdokat dobott ki másra. (Várba költözés, stadionok, kisvasút, stb….ráadásul ez utóbbit tőlünk vitte el Felcsútra, hogy aztán ott le is kelljen állítani kihasználatlanság miatt…)

+ A kormány igyekezetét a magyarok többsége értékeli, éppen ezért toronymagasan vezet a Fidesz! Leszarom, hogy vezet-e vagy sem. Azt is, ha másik párt vezetne. Én csak emberhez méltó életet szeretnék a gyermekeimnek. Na jó, magamnak is, meg úgy istenigazából mindenkinek, nemcsak a kiváltságosoknak.

Egyet kívánok csupán tisztázni még: mindig is értékeltem azt, amim van, és megtanultam úgy élni, hogy a legjobbat hozhassam ki belőle. Értékelem és becsülöm, hogy nem az utcán élek, hogy egészséges vagyok, hogy van mit adnom a gyerekeimnek még így is, és ha kell, akkor megleszek életem végéig albérletben, autó, műköröm és hajfestés nélkül. Mert nem ez számít. De ne nézzenek hülyének! Azzal kezdtem, ugye, hogy évekig PR-os voltam és felismerem a ferdítéseket…

Pin It on Pinterest