Aki soha életében nem akart egy percet sem fogyókúrázni, vagy legalább valamelyik testrészén faragni, az vagy maga a reinkarnálódott Döbrögi vagy egy UFO. Mert nem ismerek a környezetemben egyetlen egy embert sem, aki élete minden percében minden testrészével elégedett lenne, vagy elégedett lett volna. Ezért is vettem sorra a lehetőségeinket, amelyek nagy változást ígérnek a kinézetünkben.

Jelen cikkemben nem térek ki az esztétikai problémákra és ennek értelmében az ilyetén beavatkozásokra sem. Nem célom most a belső lelki folyamatokat és külső kényszerítő hatásokat sem tárgyalni. Pusztán arra teszek kísérletet, hogy bemutassam és véleményezzem a nagy fogyást ígérő módszereket. Mivel saját tapasztalataimra építek, kérlek, vedd figyelembe, hogy nagyfokú szubjektivitás jellemzi a soraimat.

Az alábbiakban a következő módszereket elemzem saját életemben való “előfordulásuk” szerint:

  1. Szétválasztó diéta
  2. Egyféle ételen alapuló diéta
  3. Folyadékdiéta
  4. Fogyás Faktor program
  5. Up-date program
  6. Táplálékhelyettesítős diéták
  7. Intenset program
  8. Személyre szabott diéták

Mi a különbség a fogyókúra és a diéta között?

Mielőtt sorra venném a fentieket, engedj meg egy fontos marketingmegjegyzést. Láthatod, ahogy haladunk a korral, egyre inkább a program szó kerül előtérbe a diétával szemben.  Ennek két oka lehet:

  1. Marketing szempontból sokkal komolyabbnak és elegánsabbnak tűnik a kifejezés, ezáltal jobban hat a fogyasztóra is, illetve
  2. a diéta szó félreértésekhez vezet, hiába próbálják a szakemberek évek óta belénk sulykolni a helyes fogalmi magyarázatot.

Éppen ezért annak is szükségét érzem, hogy gyorsan átvegyük a fogyókúra és a diéta közötti alapvető különbségeket.

A fogyókúra már eleve önmagában hordozza a kúra szót, amely minden esetben rövidebb időtartamot jelöl. Ennek értelmében fogyókúrának számít minden olyan ételmegvonás, amely 3 nap, 1 vagy 2 hét, esetleg 1 hónap alatt ígér tartós súlyvesztést. Tipikusan ilyenek a folyadékdiétának mondott leves-fogyókúrák, amelyekről a későbbiekben még szót ejtek.

A diéta a fogyókúrával szemben azonban mindenképp hosszabb távra szól. Nem szabad viszont keverni az egészségügyben használt fogalommal, amely szerint vizsgálatok előtt, vagy műtét után diétát kell tartania a betegnek. Tudod, amikor szinte csak főtt krumplit lehet enni. A fogyni vágyó ember diétája más és elméletileg személyre szabott.

Tömegdiéták

Helyette azonban tömegdiéták vannak, amelyek

  • vagy betegségekhez kapcsolódnak (IBS, IR, PM, és további titkos rövidítésekkel ellátott egészségügyi bajok),
  • vagy személyi edzőkhöz köthetők, akik megmondják a tutit az általuk kialakított edzéstervek mellé.

Persze ezzel nem azt állítom, hogy ne lehetne személyre szabott étrendet összeállítani, de hogy ez társadalmi szinten egyelőre még csak utópia, abban biztos vagyok. Később viszont még visszatérek erre a kérdésre, de lássuk végre a fenti csoda-fogyókúrákat, diétákat, programokat.

A szétválasztó diéta

Nem akarok mélyen belemenni a részletekbe, csak a lényeget vázolom fel. A szétválasztó diéta annyit jelent, hogy a fogyni vágyó nem ehet egyszerre szénhidrátot és fehérjét. Nagyon leegyszerűsítve krumpli mellé húst. Ezt a fajta fogyókúrát 16-17 évesen próbáltam ki, és sikerrel alkalmaztam is. Leszoktam a burgonyáról, a rizsről, minden mást azonban fogyasztottam. A húsokhoz csak zöldséget, esetleg gyümölcsöt ettem, ha pedig szénhidrátra vágytam, vajaskenyeret tömtem paprikával, esetleg isteni sütikkel édesítettem meg a napjaimat. (Krumplit egyébként ma sem fogyasztok, annyira elszoktam tőle.) A szétválasztó diétával – emlékeim szerint – közel 10 kilót fogytam fél év alatt, de semmiképp nem azért, mert ez a program annyira jó lenne.

Eleve nem vette figyelembe azt a tényt, hogy szénhidrát nem csak a krumpliban és a kenyérfélékben van, hanem a zöldségekben, gyümölcsökben is. Innentől kezdve nálam bukott a szakszerűen megfogalmazott elmélete, még ha anno hatásos is volt az egész, hiszen fogytam. De vajon miért?  

A magyarázat egyszerű. Annak következtében, hogy nem ehettem együtt a könyv szerinti szénhidrátokat a fehérjékkel, kevesebb fehérlisztes dolgot, illetve tésztát vittem be a szervezetembe, mint előtte. Tulajdonképpen feleannyit, hiszen sokszor inkább a húst választottam, mert édesanyám olyan istenieket tudott sütni.

A vegaság is szétválasztás?

Mikor viszont vega lettem, mindent duplán visszahíztam. 4 évig nem fogyasztottam húst, helyette rendesen megemeltem a pékségben elkölthető forintösszegemet. Ha belegondolsz, vegaként tulajdonképpen továbbra is szétválasztóztam, mégis híztam, mint a fene. Igen, igen, nem megfelelő arányban vittem be a zöldségeket a kenyérféle mellé. De hiszem, ha annak idején lett volna rendesen lehetőségem vega módon étkezni, én akkor is dagi lettem volna. Nálam ugyanis a szénhidrát sok mindenért felelős. (Most ezzel nem azt akarom mondani, hogy a szénhidrát rossz, mert nem az, csak nekem extrán oda kell rá figyelnem.)

A szétválasztó diétával tehát fogyhatsz, de nem a program miatt. Ha egyszerűen kihagyod egy-két étkezésből a ch-t, beindulhat a súlyvesztés. Persze ez sem ilyen egyszerű, hiszen a fogyásnak van egy örökérvényű képlete:

Kevesebbet egyél, mint amennyit lemozogsz egy nap.

Nekem jelenleg 2000 – 2100 Kcal a napi szükségletem lélegzéssel, gyerektologatással, bevásárlással együtt. Ha ettől többet eszem, hízok, de ha 4-500 Kcal-lal kevesebbet, fogyok. És ez rád is ugyanúgy érvényes.

No de menjünk tovább.

Ez egyébként répa-snack. Nagyon finom.

Az egyféle ételeken alapuló diéták

Ilyenekről már biztosan hallottál, de hamarosan úgyis újra tele lesznek velük a magazinok, ahogy közeledik a jó idő:

  • káposztaleves-diéta
  • tojásdiéta
  • tésztadiéta
  • gyümölcsdiéta stb.

Igazából nincs is már olyan élelmiszer, amiből ne csináltak volna ilyen fogyókúrát. Ezeknek a programoknak az az ismérve, hogy többnyire egyféle ételt ehetsz, viszont nagyon sokat kell innod (vizet). Két hatalmas gond van ezzel:

  1. A szervezeted nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, hiába nyomsz mellé étrendkiegészítőket.
  2. Nem zsírt fogsz veszíteni, hanem pusztán a felesleges víz megy le rólad. (Rosszabb esetben pedig még az izmod is lecsökken.)

Felemás információk

Nem ítélem el ezeket a fogyókúrákat sem, mert röpke 2 napig akár még böjtölhetünk is. Méregtelenítésnek viszont akkor sem mondanám, mert nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez annak is felfogható. Ráadásul nagyon sok felemás és egymásnak ellentmondó információt olvastam a méregtelenítés szükségességéről-szükségtelenségéről, így nem vagyok abban sem biztos, hogy tényleg létezik-e (kell-e) méregtelenítés.

Röviden, ebben a témában nem vagyok megfelelően kompetens. Egy a biztos, felejtsd el az ilyen csodadiétákat, kivéve, ha holnapután bálba mész és lapos hasat akarsz. Csak arra vigyázz, hogy a buliban se egyél, mert a pocakod azonnal ki fog domborodni.

Folyadékdiéta

Ezt tulajdonképen sorolhattam volna az előző ponthoz is, de azért foglalkozom vele mégis külön, mert talán károsabb, mint az egyféle ételes. Nem kell bonyolult dologra gondolnod, elég csak a fogaidra. Azok azért vannak, hogy rágjunk. Ha hosszú távon nem rágunk, rosszabb egészségi állapotba kerülhetünk, mint előtte. Nem csak a fogaknak ártunk ezzel, hanem az arcizmainknak is. A szervezetünkről pedig felesleges is beszélnem, ugyanaz történik vele, mint az egyféle ételes diétánál: vízvesztés és nem zsírégetés történik, és még az a maradék ásványi anyag is kiürül belőlünk, amely eddig valahogy bekerült.  Én óva intenék mindenkit ettől.

Fogyás Faktor és társai

Azért írtam, hogy társai, mert ez a fogyókúra időről időre újra megjelenik az interneten, csak mindig más néven. A program lényege, hogy egy nap csak egyfélét ehetsz. (A sorrendre nem biztos, hogy jól emlékszem.)

  • Első nap csak szénhidrátokat,
  • második nap csak fehérjét,
  • harmadik nap csak keményítőt,
  • negyedik nap csak gyümölcsöket és magvakat.

Zöldséget viszont a gyümölcsnap kivételével bármikor fogyaszthatsz. Nehezítésnek azonban bejön hozzá egy kis kalóriaszámolgatás is. Két hetente ugyanis – ahogy fogysz – mindig kevesebbre kell beállítanod a maximálisan bevihető kalóriamennyiséget, így a program végére (emlékeim szerint ez 12 hét) már tényleg csak annyit fogsz enni, amennyire a szervezetednek szüksége van. Három hónap alatt 7 kilót fogytam ezzel, és bevallom, nagyon szerettem.

Fenntartásaim az FF-fel

Annyi gond azért volt vele, hogy sokszor voltam éhes, és mivel akkoriban csak hetente egyszer mozogtam (fociedzés a férfi kollégákkal), a feltételezett izmokat úgy kellett magamon keresgélnem. Plötty voltam, na, nincs mit szépítenem.

A másik fenntartásom a Fogyás Faktorral az, hogy a keményítő, illetve a szénhidrát közötti különbség sem igazán tisztázott benne, így tulajdonképpen rám volt bízva, hogy mit minek tartok. Nálam ezért a rizs a keményítőnapos menü része volt.

Hosszú távon viszont semmiképp sem tartható ez az egész, mert elég hamar meg lehet utálni, és unni is a különböző napokat. (Az én kedvenceim egyébként a szénhidrát és a gyümölcsnapok voltak.) Nem beszélve arról, hogy ez a fogyókúra sem biztosítja az egyenletes vitamin- és ásványianyag bevitelét.

Ettől függetlenül elgondolkodtam azon, hogy egy hónapig újra kellene csinálnom. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy leadnám vele azt a pár pluszt, ami az elmúlt félévben feljött. Hiszen, ha figyelted, csak minden negyedik nap ennék kenyérféléket, amelyek – fent már említettem – engem a legjobban hízlalnak.

Update program

Az Update-et csak azért tettem bele a listába, mert még gimisként elolvastam a könyvet és bele is vágtam. Kemény két hétig bírtam is anyagilag…

Igen, az egyik nagy hátránya, hogy drága eszerint étkezni. A másik, hogy tele vannak az update-es kaják mindenféle műcuccal. Nagyon ízlik a pudingjuk és a barackos-vaníliás papucsuk, de rossz rágondolni, hogy mit is viszek be velük a szervezetembe. Ezért jó ideje már nem is vettem semmilyen up-date terméket.

Hogy fogytam-e a két hét alatt? Emlékeim szerint semmit, de tudom, hogy vannak, akik igen. (Az pedig, hogy egyébként mi a véleményem a program kitalálóiról nem tartozik szorosan a témához.)

Táplálékhelyettesítős diéták

Engedd meg, hogy ezt négy mondattal elintézzem. Nem hiszek abban, hogy porokból kevert löttyökkel egészségesek lehetünk (pl. C9, Turbódiéta stb.). Mindegy, mit ígérnek, itt elsősorban a pénz beszél. Nem mellesleg látom, hogy az ezt fogyasztók pár havonta mindig újrakezdik a kis programjukat, mert állandóan visszahíznak. Hiszen az ilyen diétákhoz általában semmiféle hosszútávú személet, vagy életmódváltás nem társul. Tisztán marketing az egész.

Szövegíró vagyok, tudom, mitől döglik a légy. Vagyis bármikor írhatok neked olyan cikket, amelynek hatására rohansz a boltba megvenni a legújabb csodaszereket. Inkább gondolkozz, tájékozódj és mindenekelőtt ismerd meg a saját tested, mielőtt belevágsz egy új csodát ígérő diétába.

Intenset program

Ez volt számomra életem legjobb fogyás-programja. Fél év alatt 19 kiló ment le, sok izom jött fel, és csinosabb lettem, mint valaha. Viszont, ahogy itt már írtam, gyanús, hogy a testem ennek köszönhetően túltelítődött fehérjével. Ami azért is rossz, mert ezek szerint ez sem jó mindenkinek, hiába fogyunk tőle többszázan is. A negatív hatások később jöhetnek elő.

Persze ez lehet erősen személyfüggő is. Ugyanakkor azt is olvastam, hogy az ilyenfajta diéta, vagyis a fehérjeközpontú pont ellentétes azzal, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Ha továbbolvasol, mindjárt kifejtem.

Személyre szabott diéták

A betegségem kapcsán kezdtem el kutakodni, mit is ehetnék, hogyan is étkezzek, ha nem akarok visszahízni. Így találkoztam több olyan oldallal is, amelyek személyre szabott diétákat, programokat kínálnak. Ilyenek például az Okos Étrend, vagy a Tápláléknavigátor ajánlásai, de bőven találsz még jónak tűnő, állítólag szakértők szerint összeállított programokat, ha rákeresel a neten. (Engedd meg, hogy ne linkeljek oda.)

Mindegyik azt hangsúlyozza, hogy rád fókuszál, a te gondjaidra, panaszaidra alapozva állítja össze az étrendet, mégis ad egy hosszú általános listát arról, hogy mit ehetsz, vagy mit nem. Ráadásul érdekes módon táplálékkiegészítőkkel, probiotikumokkal bombáz, mondván, csak így lesz hatásos az egész. Te pedig anélkül, hogy orvos is látna, megveszed a megadott kódra a terméket és várod a csodát. A program gazdája pedig szépen gyűjti a pénzt.

Ez pedig minden, csak nem személyre szabott. Az előírásaik ráadásul túl szigorúak, hogy a szakszerűség látszatát fenntartsák. Ezt most nem azért mondom, mert nem bírnék glutén- és laktózmentesen étkezni, vagy mert nem tudnék lemondani ételekről. Ha így lenne, nem fogytam volna le. Sokkal inkább azt látom problémának, hogy a szigorú előírásokra alapozva (és csakis úgy) állítanak majd neked is össze valamit. Már ha fizetsz érte.

Új diéta-divat van születőben

A legújabb szlogen, hogy a szénhidrátszegény étkezés kifejezetten káros. Kutatók állítják (azt nem lehet tudni, hogy kik), hogy étkezéseink legalább 70%-ának szénhidrátból kellene állnia, és inkább a zsírral vigyázunk. A zsír ugyanis most (ismét) a legnagyobb ellenség.

A legfrisebb diéták ezért elindultak a vega-, vegán étkezés irányába, ami szerintem megint nem szerencsés. Nem célom bele menni a hús-nem hús vitába, de hiszem, hogy a szervezetünk mindenevőre lett kitalálva. Mindenevőre, de mértékkel.

A paleót pedig nem véletlenül nem részletezem. (Finom kaják, de rengeteg kalóriát tartalmaznak, amire a kutya nem figyel oda. Engem egyébként a legtöbbje puffaszt, úgyhogy bármennyire is mindenmentesek, nekem ez sem való…)

Az elhízásunknak amúgy is egyetlen oka van (leszámítva pár betegséget), hogy nem tudunk mértéket tartani. Semmiben. Sem a pénz utáni hajszában, sem a kompenzálásokban, sem az étkezésekben.

Ez tavalyi képpár. Most van rajtam 4-5 kg plusz.

Melyik akkor a jó diéta?

Nem akarom minden diétáról leszedni a keresztvizet, és nem akarom bántani a kitalálóit sem. A legtöbbjüket a pénzkeresés mellett valóban a jó szándék vezérli. Csak nagyon veszélyes, hogy kizárólagosnak állítják be magukat, miközben minden ember más. Én magam is beleestem abba a csapdába, hogy elhittem, van olyan diéta, amely mindenkinek segíthet. Most már bátran ki merem állítani, hogy fenntartással kell kezelni az összeset, mert nincs kizárólagosan jó. (Ideje volt rájönnöm…)

Amiben viszont mindenki egyetért, az a cikk elején említett aranyszabály:

A fogyáshoz égess el több kalóriát, mint amennyit beviszel a szervezetedbe.

Ezt pedig mozgással, normális mennyiségű ételekkel és lehetőleg kevés műkajával tudod elérni.

Ne dőlj be mindennek!

Azért nem említek konkrét ételeket, mert az is pénz- és divatfüggő, hogy melyiket kell éppen utálni:

  • a tej hol élet, erő, egészség, hol természetellenes ital.
  • A vaj és a margarin csatája ugyanez,
  • ahogy most épp a szénhidrát vs. fehérje háború.
  • Sőt, a teljes kiőrlésű sem biztos, hogy annyival jobb a fehér lisztesnél…

Tehát nincs jó hírem. Nem lehet egyszerűen csak úgy kijelenteni, mi az abszolút hiteles, tökéletes, örökre szólóan sikeres diéta. Mert

  • neked magadnak kell kitapasztalnod, hogy nálad mi vezet sikerre.
  • Azt is magadnak kell eldöntened, hogy hosszútávra akarsz lefogyni, vagy csak a következő randidig.
  • Az sem mindegy, hogy izmosodni, szálkásodni is akarsz-e, vagy csak az S-es ruhaméretre hajtasz.
  • Mindenekelőtt azonban azt döntsd el, miért is csinálod ezt az egészet.

Ja, és lehetőség szerint keress egy jó orvost is, ha vannak betegségeid. Nekem sem ártott volna egy profibb szakember a hashimotóm miatt. Talán most nem tartanék ott, hogy még mindig nem tudom, mit ehetek…

Pin It on Pinterest